• Mihaela Călin

Întrebări din background


Am zis că nu mai vorbesc despre pandemie pe blog. Că destul vorbesc despre asta la știri și oamenii sunt sătui. Dar nu am cum să nu vorbesc. Pentru că trăim evenimente atât de contradictorii, încât nu am cum să nu le văd, să nu le analizez, chiar și în zilele pline cu alte lucruri și alte priorități.


În ultimele 4 zile s-au vaccinat peste 600 000 de români. Cu doza 1, adică nevaccinați deloc până acum. 600 000 de mii s-au urnit dincolo de postările de pe Facebook în care li se spune că în doi ani vor muri și s-au dus să se vaccineze. În 4 zile s-a întâmplat mișcarea aceasta în România.


Foarte bine, ce să zic, nesperat de bine! De o lună de zile spitalele sunt la pământ, mor oamenii pe capete, contorizăm mii de decese pe săptămână. Mii de morți. Imaginile suferinței din spitale arată oameni inconștienți, leșinați pe paturi, oameni care țipă și gem, medici care sar peste paturi ca să ajungă la alte paturi, și ei, medicii, nedormiți și cu nervii la pământ. De oboseală și de neputință, pentru că sunt sigură că nu le e bine când pierd pacienți și acum pierd mulți.


Foarte bine că se vaccinează lumea, că am tot arătat la televizor aceste imagini. Nu ca să speriem pe cineva, nu ca să facem silă, nu pentru că suntem plătiți de oculta mondială (mă și gândeam ce bine mi-ar prinde acum în cont măcar câteva mii de euro de la oculta, dar pe mine nu mă găsește deloc! ), ci pentru că asta e realitatea. Și noi asta suntem obișnuiți să facem, să arătam ce e și cum e și să explicăm ce se întâmplă atât cât ne duce pe noi capul, după școli și ani de căutări.


Și totuși, de ce nu a început valul vaccinării acum o lună? Să nu vorbesc cu păcat, bine că a început, dar mă întreb...


Știți ce s-a întâmplat? S-au impus restricții. Nu mai au voie dacă nu sunt vaccinați la meci, la film, la o pizza, la târg, la bâlci, la nuntă. Nu mai au voie nici la distracție, în vacanțe. Și s-au închis multe, s-au închis și cluburile, și pub-urile, și terasele pentru ei. S-au închis și școlile, dar nu pentru alea au plecat să se vaccineze. Au plecat să se vaccineze pentru că nu se mai poate trăi așa, este „dreptul lor” să-și trăiască viața. Și s-au încolonat și s-au vaccinat. Ne-au zis nouă la microfon să dăm la televizor: am zis să mă vaccinez că am o vacanță plătită și nu vreau să o pierd. Păi și cu libertatea ta, cu dreptul tău să faci ce vrei tu cu viața ta, cu dacii liberi... cum rămâne atunci?!


Încă o dată zic, bine că e așa, dar mă întreb...


Cine sunt oamenii din țara asta totuși? Cine sunt conaționalii mei? Deschid după aceste întrebări o paranteză, ca să nu avem discuții: Sigur, sunt unii care s-au vaccinat, ca și mine, ca și familia mea, ca și prietenii mei, ca și colegii mei (unii), acum multe luni, când am înțeles că asta este rezolvarea, știința așa spune, omul a reușit să învingă fatalismul naturii. A făcut un vaccin care să pună capăt unei pandemii! Lucru fără precedent, aproape că te înfioară măreția acestei realizări care învinge cea mai mare temere a omului, teama de molimă, care până acum niciodată în istoria omenirii nu au putut fi oprite de oameni. Dar noi, cei care am înțeles și am gândit așa suntem minoritari, suntem puțin. Suntem pierduți. „Rătăciți ”voiam să zic, dar „pierduți” mi-a venit întâi în minte. Suntem vreo 5 milioane abia-abia, rătăcite prin restul de mult mai multe milioane...


Deci revin: cine sunt conaționalii noștri, cei care se vaccinează acum? Milioanele, sper eu.

Un sondaj Eurobarometru făcut în aprilie-mai 2021 și publicat de curând arată că peste jumătate dintre români cred că virusurile (în general, ele, toate) sunt făcute în laboratoare de guverne ca să ne controleze și să ne răpească libertatea. Și 43% dintre români cred că există un leac pentru cancer (ceva universal, pentru tot cancerul din lume), dar este ținut secret din interese financiare.


Oricum, bine că se vaccinează. Și bine că nu mă întreabă pe mine „cine îmi garantează mie că vaccinul acesta este 100% sigur? Cine, cine?” Le-aș zice că știința zice că nimeni nu poate să garanteze așa ceva din păcate, dar atunci s-ar convinge că știința este, iată, foarte proastă. Și oricum ei și-au dat deja seama de asta pentru că 64% dintre români admit că nu înțeleg nimic din ea.


Găsiți informațiile despre care vorbesc aici: https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2237
682 views0 comments

Recent Posts

See All