• Mihaela Călin

8 Martie pentru toate mamele

Updated: Mar 1, 2021


Îmi amintesc și astăzi primul cadou pe care i l-am făcut eu mamei mele. Eram mică, în clasele primare la școală, și cred că era de 8 Martie pentru că era cald afară, iar ziua de naștere a mamei mele e în ianuarie... Da, era de 8 Martie. Am strâns din banii mei de eugenie și am mers la magazinul din cartier și i-am cumpărat mamei un ruj și o ojă. Roz, bineînțeles. :)


Am împachetat totul cu grijă, frumos și le-am ținut ascunse ca să fie surpriză. Și a fost!

Nu întâmplător am ales eu pentru mama mea atunci produse cosmetice, ruj. Eu mi-o amintesc pe mama mea cochetă. Cât am fost copil avea rujuri (îmi amintesc bine pentru că uneori dădeam și eu iama pe acolo), niciodată nu pleca de acasă fără să își facă buzele. Dar anii trecuseră și eu observasem că nu mai făcea asta. Și știam și de ce. Ne era destul de greu în acele vremuri. Venise revoluția și începuseră să apară diferențe financiare tot mai mari între oameni. Începuseră să apară bijnița și bijnițarii, iar în comparație cu ei, oameni care munceau 8 ore la serviciu o duceau mai greu. Iar mama mea a primit cadou de la democrație un șomaj și apoi o viață de casnică. Nu era ușor și pur și simplu nu mai voia să ”rupă” nimic pentru ea, toți banii erau pentru casă, pentru copii.


Sunt sigură că mulți înțelegeți foarte bine despre ce vorbesc, dar nu sunt la fel de sigură că știți că încă mai sunt femei care nu pot să ”rupă” de la gura copiilor ca să își ia ele un ruj. Sunt mame singure sau femei care au mulți copii, multe guri de hrănit. Sunt femei care nu își găsesc serviciu pentru că locuiesc în orașe mici unde economia e la pământ sau pentru că li se spune că sunt prea în vârstă ca să fie vânzătoare de exemplu, caută fete tinere. Sunt multe femei care au plecat de acasă cu copii după ele știind că dacă nu fug, mor de mâna unui partener abuziv pe care un polițist care doar îi arată obrazul nu îl sperie cu nimic. Și-au asumat că se vor culca nemâncate în multe nopți și se roagă pe unde pot ca să aibă pentru copii ce le trebuie. Și câte și câte alte cazuri, povești particulare, situații care bat orice scenariu de film, dar care au în comun aceste eroine principale: femei care nu mai pun nevoile lor personale pe niciun loc în viața lor pentru că toate locurile sunt ocupate.


La ele se gândește de câțiva ani încoace cea mai inimoasă femeie pe care eu o cunosc, Mirela Retegan. Tanti Prezentatoarea, așa cum o știu toți copiii și toți părinții din România, întâlnește multe mame. Întâlnește chiar și mamele care nici nu visează să aibă posibilitatea să își ducă vreodată copiii la spectacolele frumoase cu Gașca Zurli pe afiș, dar pentru copiii lor uneori se întâmplă și minuni. Dar pentru mame? Și pentru mame! Tot Mirela le face, dar nu singură, ci alături de noi toate. Noi cele care de 8 Martie ”adoptăm” o mamă. Suntem femei de la televizor, dar și femeie cu cariere de succes, așa cum este prietena mea Andreea care azi s-a alăturat acestei campanii. Suntem de fapt femei care vrem să facem altor femei o bucurie.


Deci dacă te înscrii în această categorie, hai și tu cu noi și Adoptă o mamă:


https://mirelaretegan.ro/campanii/adopta-o-mama/adopta-o-mama-editia-a-6-a-2021-id1514.html
Acestea sunt mamele minunate pe care le-am cunoscut la Adopta o mamă, în 2018!
684 views0 comments

Recent Posts

See All