• Mihaela Călin

After Life, de-a râsu’-plânsu’

Nu am mai văzut de mult timp un serial bun. Unul bun, bun cum a fost Dr. House sau The Tudors, de nu puteam lăsa laptopul din mână câteva ore când mă apucam de el. Da, eu sunt dintre acei ciudați care nu au apreciat la justa valoare Game of Thrones. 😄

De curând am dat peste Aftel Life pe Netflix. Recunosc, l-am deschis și pentru ca are episoade scurte, de maximul 30 de minute, așa ca dacă nu îmi place, măcar nu îmi pare rău ca am pierdut prea mult timp cu el. Văzusem că e un soi de comedia, una neagră, dar nu mă așteptam să plâng șiroaie la primul episod și să râd cu lacrimi la următoarele.

Foarte puține lucruri știam despre Ricky Gervais înainte de acest film. De fapt știam doar că a prezentat Golden Globes, că a făcut pe acolo niște glume cam ascuțite și că se mai uita soțul meu la stand-up-urile lui din când în când. După acest film, omul mi se pare genial. Este o limită atât de fină între o situație extrem de dureroasă și absurd de haioasă în acest film încât îți dă fiori. Pentru că e exact ca în viață.

Cred că oamenii tocmai de asta se uită la filme, pentru că sunt povești (vesele sau triste) cumva scoase din context. Oricât ai încerca să recreezi toate implicațiile unui eveniment, evident că nu vei atinge toate ecourile care apar natural în viața reală. Și asta te ajută să rămâi focusat pe dragostea unora, pe drama altora. Viața nu e așa. În viață oamenii mor și se nasc în același timp. Aceeași care suferă după moartea unora în aceleași clipe se bucură de nașterea altora. În viața reală suferim și ne bucurăm în același timp. Și exact despre asta este acest serial.

Și de ce vă spun că Ricky Gervais e genial: pentru că dozează perfect aceste emoții. Personajul lui e un suferind, un om atât de lovit de viață încât nu mai înțelege de ce să trăiască. Nu mai poate, nu mai vrea și nu mai vede rostul. Iar argumentele lui, pe care le spune oricui e dispus să îl asculte, efectiv îți rup inima. Dar tot el, acest bărbat cu sufletul devastat, nu se poate abține să nu fie ironic, empatic, săritor și poate chiar și îndrăgostit, dar despre asta nu aș băga mâna în foc încă pentru că și sezonul 2 se termină cam în coadă de pește. Așteptăm sezonul 3 pentru că înțeleg că filmul are mult mai mulți fani decât credea echipa de producție care plănuise doar un sezon.


20 views0 comments

Recent Posts

See All