• Mihaela Călin

Cât de normală mai e normalitatea


După un an și jumătate, am avut sentimentul că ne revenim, că revenim la normalitate. Era început de septembrie și încă nu ne lovise în plin valul patru al pandemiei de COVID 19 când am primit vestea că redeschidem Intact Media Academy, reluăm cursurile.


Absolut minunat: contactul cu oamenii, discuțiile dintr-o sală cu oameni de vârste diferite, cu vieți și povești diferite, energia de acolo, mereu m-au însuflețit.
Eu îi înțeleg foarte bine pe elevii care vor la școală, nici nu le-ar mai trece prin cap să se dea bolnavi ca să lipsească de la ore. Vor acolo, în bănci, cu colegii alături, cu profesorii care vin pe rând la catedră, cu pauzele care cuprind discuțiile, glumele și copilăriile lor. Exact așa și eu: îmi voiam cursurile înapoi, voiam să văd oameni curioși în fața mea, să îi întreb din nou ce i-a adus la aceste cursuri și să primesc răspunsuri care uneori mă surprind mai mut decât își imaginează ei. 


Am început cu mulți cursanți, cu sala plină. Cu măști și dezinfectant, dar am început.
Astăzi ne-am reîntâlnit doar jumătate. Grupa „vaccinaților”. Nu mai putem risca să îi expunem pe cei nevaccinați pericolului îmbolnăvirii, pentru că cei care și-au făcut vaccinul pot purta virusul fără să știe. Așa că am ales ca cei care nu s-au imunizat să rămână casă. Vom recupera, asta cu siguranță. Avem un plan. Să treacă valul și îl punem în aplicare.


M-a surprins însă că atât de mulți nu s-au vaccinat. Îi cunosc, i-am văzut, sunt oameni deștepți, școliți, trecuți prin viață unii dintre ei. Cum să fie oameni ca ei victime ale dezinformărilor, ale rețelelor de socializare? Am auzit în ultima vreme că e o problemă cu educația în România, oamenii nu știu suficientă carte cât să înțeleagă principii de medicină elementară, principii de informare elementare. Și eu am fost tentată să cred asta. Dar uite că nu e chiar așa...


Cursanții mei știu carte, unii foarte multă, și totuși se tem.


Nu e momentul acum, știu, acum ne ocupăm doar să trecem cât mai bine prin nenorocirea aceasta, dar va veni momentul să studiem și să aflăm ce se întâmplă de fapt în mințile și în sufletele oamenilor. Despre pandemie, despre boală, se fac eforturi să înțelegem tot mai bine de unde a pornit, de ce, ce avem de făcut, cum va evolua etc. Despre boala aceasta a fricii de semeni, despre boala temerii că cineva, ceva, oricine, vrea să te omoare cu un vaccin nu înțelegem mare lucru în acest moment, dar cred că nici aici nu mai vorbim de cazuri izolate. Cred că și aici ne mănâncă tot o pandemie despre care nu știm mai nimic.


585 views0 comments

Recent Posts

See All