• Mihaela Călin

Curtea Constituțională a României a ieșit la vânătoare de lebede negre

Updated: Jul 17, 2020

Ați citit Lebăda neagră a lui Nassim Nicholas Taleb? Este o carte celebră, foarte des amintită în aceste vremuri și pe bună dreptate. Taleb dezbate din puncte de vedere filosofic, dar și economic și statistic în ce fel viețile noastre sunt afectate de evenimente neprevăzute, uneori nemaiîntâlnite și extrem de puțin probabile. Iar situația pe care o trăim acum, cea a unei pandemii se aplică perfect. Chiar dacă, teoretic, o mână de specialiști din lume puteau lua în calcul apariția unei astfel de situații, nimic din viața noastră nu s-a calibrat vreodată pornind de la această idee: și dacă începe o pandemie? Astfel de evenimente neprevăzute care ne impactează viața într-un mod extrem de greu de determinat sunt denumite de Taleb lebede negre. Tocmai pentru că acestea sunt pasări care trăiesc, nu sunt făpturi imaginare, dar sunt atât de rare încât este extrem de puțin probabil să vezi vreuna în decursul vieții tale. Exact ca și în cazul pandemiilor, dar iată cât de norocoși suntem noi, pământenii acestor vremuri.

Vedem cu toții că nimeni nu a fost pregătit pentru o astfel de situație pe tot globul. Nimeni! Există câțiva specialiștii care au studiat astfel de posibilități și care, teoretic, ar fi știut cam ce e de făcut. Dar aceștia sunt extrem de puțini și oricum cunoștințele lor se referă mai ales la domeniul medical. Nimeni, niciun guvern însă nu a fost pregătit pentru impactul social și economic al unei pandemii. Și România nu face excepție.

În aceste condiții, măsurile s-au luat așa cum s-au luat. Un guvern și ăla proaspăt, care nu e format din niște eminențe în domeniile pe care au ajuns să le păstorească, să fim serioși (gafele în declarații de la Educație și Muncă sunt memorabile) a făcut pe genunchi puțină ordine. Câtă a putut și câtă s-a priceput. Aici să nu dăm cu pietre pentru că nu or fi fost toate niște aiureli dacă am reușit să ținem boala aceasta care se răspândește atât de repede sub control.

Dar iată că vin judecătorii cei mai înalți, capetele albe (luminate îmi venea să zic) cu o decizie care contrariază pe toată lumea. Fac publică decizi că internarea oamenilor bolnavi în mod obligatoriu și trimiterea în carantină a celor care ar putea fi bolnavi încalcă constituția. Aceste două măsuri au fost aplicare târziu și foarte puțin în state ca Italia, unde virusul a făcut atât de multe victime. Și imediat după această și apare un pacient bolnav de COVID 19, cu simptome, atenție, care cere să fie lăsat acasă la familia lui pentru că e dreptul lui. Ba mai mult, numărul de îmbolnăviri este tot mai mare de la o zi la alte.

Situația aceasta m-a revoltat atât de tare, încât mi-a adus și nițică ceartă în casă. Eu – că este inadmisibil să dai o astfel de decizie în astfel de situații. Că va fi haos, nebunie, că oamenii și așa nu înțeleg gravitatea situației, asaltați de fake news și prostie omenească pe toate canalele. Soțul meu (avocat de meserie) – că asta este responsabilitatea guvernului care trebuie să respecte procedura legiferărilor în România, că trebuia și acum, în ceasul al doisprezecelea, să fi ieșit cu proiect de lege, că mâine - poimâine ne trezim cu vreun ministru că decide că toți românii cu ochi albaștri trebuie închiși, că nu e nicio tragedie, să se pună la lucru și să treacă modificările legislative prin parlament, forul legislativ al țării în fond!

Nu e de glumit cu libertățile oamenilor. Asta știm clar, istoria ne-a dat această lecție în repetate rânduri, iar noi, românii, am învățat-o cu vârf și îndesat. Dar nici să urmezi orbește litera legii nu este cea mai fericită variantă. Legile sunt făcute de oameni pentru oameni, nu oamenii sunt făcuți de legi. Decât să se fi sesizat în acest fel Curtea Constituțională era mai sănătos pentru noi toți să fi pus umărul la treabă în această situație nemaivăzută și să nu lase un guvern, și așa amețit de această criză mondială, să aplice dispoziții după ureche, punând în pericol și sănătatea noastră, și libertatea noastră. Nu zic să fie o mare cârdășie între instituții aici, Doamne ferește!, într-o democrație sănătoasă instituțiile se verifică una pe cealaltă. Dar pentru sănătatea democrației și a populației nu ar strica totuși mai multă colaborare.

58 views0 comments

Recent Posts

See All