• Mihaela Călin

Darul acestui Crăciun: o scânteie de normalitate

L-am scos pe Petru în București astă seară. Am mers întâi la vot, cu el cu tot. Apoi ne-am gândit că este seara de Sfântul Nicolae, e duminică, ar fi frumos să facem un tur cu mașina ca să vedem luminițele de Crăciun din oraș. Și poate coborâm din mașină și să le admiră, undeva pe traseul pe care au fost amplasate decorațiunile.


Dezamăgirea a fost pe măsura acestui plan frumos. Bucureștiul este tot în beznă. Am mers pe Calea Victoriei și am oprit puțin la Ateneu. Puseseră cei de la GLO niște efecte de lumini, fără nicio legătură cu Crăciunul. Atât.

Mișunau copiii și pe acolo, cu adulții pe urmele lor ca să rămână distanțați, bineînțeles. Păreau bucuroși. Despre adulți nu știu ce să zic, sub măști de protecție și căciuli, păream cu toții complet buimaci.

Înțeleg că este pandemie și că adunările acum sunt cea mai proastă idee, așa că nu e cazul să facem festivități cu brazi scânteietori.


Înțeleg și că mulți primari nu au mai anunțat care e data la care vor porni iluminatul de sărbători tocmai pentru ca oamenii să nu se adune. Același lucru s-a întâmplat și în București, nu a fost anunțată o dată anume.

Înțeleg că acum toate administrațiile locale se uită la bugete și se tem deja de criza economică anunțată pentru anul viitor. În multe localități nu s-a mai investit nimic pentru decorațiuni, sunt folosite cele din anii trecuți tocmai din acest motiv. Este și cazul Bucureștiului și mi se pare o atitudine pertinentă. Nici factura pentru curent nu e mică după sărbători, sunt sigură, dar cred că dacă nu le-am mai ține aprinse două luni și nici pe timpul zilei, așa cum s-a mai întâmpla, tot ar fi o reducere considerabilă față de alți ani.

Înțeleg și că azi sunt alegeri. S-or fi gândit că rămân oamenii cu gura căscată la beculețe și uită să meargă la urne. Sau că eforia o să îi cuprindă și că nu se vor mai putea concentra ca să voteze cum trebuie. Nu știu, încerc să găsesc niște explicații.

Ce vreau să vă zic însă este că azi este 6 decembrie și este Sfântul Nicolae. Da, multe nu mai sunt ca anul trecut pe vremea asta. Da, protejarea sănătății noastre trebuie să fie acum pe primul loc. Dar avem nevoie totuși de o fărâmă de normalitate!... Nu ne stingeți și bradul de Crăciun!


86 views0 comments

Recent Posts

See All