• Mihaela Călin

Despre joacă și jucării


De ceva vreme mă gândesc că trebuie să fac o postare aici, pe blog, despre jucării. Evit să fac recomandări pentru că sunt foarte, foarte multe produse pentru copii pe piață, multe dintre ele foarte bune și oricum multe mame deja s-au documentat și au prezentat produsele pe toate părțile. Și nu de alta, dar de testat, am testa și noi câte ceva. :))


Dar despre jucării am vrut să scriu câteva lucruri pe care aș fi vrut să le fi știut când era Petru bebeluș, însă chiar nu le-am găsit nicăieri.


În primul rând e bine de știut că bebelușii nu au nevoie de jucării. Deloc! Nici pufoase, nici mici, nici mari, nici de atașament, nici colorate, nici în alb și negru. Bebelușii nu au nevoie să se joace cu nimic până după 6 luni. Pentru că sunt prea mici, evident!  Ei bine, pentru noi nu a fost chiar evidentă treaba. Chiar înainte să avem copilul am luat jucării de atașament din cauciuc natural, zdrăngăneli de mai multe dimensiuni, cărticele din material textil sau carton în alb și negru (citiserăm noi că ei disting întâi umbre și văd în alb/negru la început). Habar n-am dacă este adevărat. Ce pot să vă spun sigur este că bebelușul meu, la fel ca alți bebeluși, nici nu le băga în seama. Făcea ce fac bebelușii: mânca, dormea, râdea uneori, ne privea lung și... cam atât.

Cred că cel mai bine este ca mediul bebelușului să fie unul cât mai puțin solicitant din punct de vedere neurologic. Sunt atât de cruzi, de fragili când se nasc, încât obosesc și când respiră, și când mănâncă, și când ne privesc. Avem timp mulți ani să le stimulăm creativitatea, memoria, simțurile. Cred că până la 6 luni ritmul copilului de creștere trebuie să fie prioritar și natural. Eu i-am lăsat bebelușului pătuțul liber, totul era alb în jur. Nici caruselul de pătuț nu l-am pus inițial. Era oricum unul foarte delicat, din material textil, dar chiar și așa l-am montat după 3 luni ale copilului. L-am lăsat să doarmă, să crească.


După 6 luni însă... situația este cam aceeași. Deși copilul este mult mai activ, mai atent, reacționează la tot ce vede și ce simte, cheia succesului este să îi permiți să exploreze lumea în siguranță. Cărticele tactile, jucării de dentiție și câte și mai câte puteți scoate din discuție. Ia copilul în brațe și permite-i să atingă cât mai multe lucruri în casă, în natură. Vorbește cu el, dă-i posibilitatea să simtă cald/rece, nisip, pământ, iarbă, lemn, metale, tot ce este în casa voastră, în camera lui, pe hainele lui. Asta ia timp pentru cel care îngrijește copilul, dar de fapt așa se descoperă lumea, nu?


Din observațiile mele abia după un an copiii încep să se joace organizat, cu jucării. Evident, cu ajutorul adulților pentru că la început copiii nu știu să se joace. Și aici începe nebunia jucăriilor.


Este o explozie de plastic pe piața. Tone de plastic! Jucării pe care copiii le pierd în natură sau le rup și părinții le aruncă la gunoi! De aici am schimbat politica de joacă pentru Petru. Am trecut spre jucării din lemn. Jocuri cu forme și culori din lemn, animăluțe din lemn, puzzle-uri pentru vârsta lui tot din lemn, trenuri și mașinuțe din lemn. Și pe toate încercăm să le dăm mai departe când am depășit etapa lor. Noi am găsit de-a lungul timpului jucării din lemn foarte frumoase pe site-urile www.adinish.com www.catenlunăsinstele.ro și pe www.kidsretail.ro


Acum am găsit această minunăție: mașinuță din plastic bio.


Este foarte frumoasă și are toate avantajele jucăriilor din plastic: este ușoară, mai ușor de manevrate de către copil decât o jucărie din lemn și oferă mai multe posibilități de joacă pentru el. Pentru că au aceste calități comparativ cu jucăriile din lemn, mulți părinți și copii preferă jucăriile din plastic clasic. Dar vestea bună este că nu mai este nevoie de acest compromis! Aceste jucării care se comportă exact ca unele din plastic sunt confecționate din materiale care au la bază porumb, sfeclă roșie, mei sau trestie de zahăr. Iar după ce își fac treaba și ne distrează copiii, și îi fac mari, ajung să fie aruncate cât colo fără riscuri. Se degradează natural, la fel ca lemnul, fără să elimine substanțe toxice sau poluante. Noi am găsit aceste jucării minunate tot la prietenii noștri de suflet de la www.kidsretail.ro dar sper să regăsim jucări din BIOplastic în tot mai multe locuri. Poate că este un efort în plus să fii puțin atent cu ce se joacă cel mic, poate că sunt mai scumpe, deși mie nu mi s-a părut o diferență de preț față de jucăriile din plastic normal, dar cred că și această grijă pentru mediu este de fapt tot o grijă față de viitorul copiilor noștri.

1,279 views0 comments

Recent Posts

See All