• Mihaela Călin

Despre noaptea Învierii


Anul acesta am așteptat Paștele ca niciodată, un Paște cu care sfidam interdicțiile, boala, frica. Plănuisem să mă duc la biserica noastră de la Petrești să iau și eu lumină. Biserica noastră mică din sat la care anul acesta nu am mers deloc. Un act foarte personal, un moment de reculegere, doar al meu, în care să îmi adun gândurile și forțele într-un an care deja mi-a adus foarte multe provocări abia până la Paști. Mă și vedeam printre puținii vecini adunați acolo, cu măști și distanțați.


Dar în viață rar lucrurile ies cum le plănuiești. Printr-o întorsătură de situația, am ajuns la Observator în noaptea de Învierea, la o ediție specială care a ținut două ore și care s-a transmis integral pe internet și parțial și la televizor. Și cel mai greu mi-a fost nu să plec de acasă, de lângă copil, pe nepusă masă, în seara de Înviere, ci să renunț la planul meu, la momentul pe care atât îl așteptam și de care îmi era atât de dor, momentul în care mergeam la biserică.


Acesta a fost regretul din sufletul meu. Dar Dumnezeu mi-a dat mult mai mult decât aș fi putut cere. De fapt am luat lumină în mai multe biserici din România, alături de mii de români și de alte mii care ne-au privit. Și de unde credeam că momentul acesta își va pierde intimitatea, se va pierde în decoruri, lumini, transmisiuni, discuții, exact asta am primit de fapt. Înmiit! Români mai frumoși ca în noaptea de Înviere eu nu am mai văzut! Oameni care veniseră tăcuți, conștienți că sunt reguli de respectat, conștienți ca va fi totul puțin diferit, că trebuie să fie mai atenți, dar atât de dornici să fie acolo. M-am simțit în fiecare moment și acolo, lângă ei, și la Mânăstirea Radu Vodă în București, un loc absolut special pentru mine, și la Sihăstria Putnei, și la catedrala de la Constanța, și la mica biserică din Vama Veche, și la catedrala din Cluj Napoca, și la Patriarhie. Am simțit că inima mea este în cel mai bun loc în care poate fi inima unui creștin în noaptea Învierii: într-o rugăciune colectivă pentru care o țară a tăcut și a îngenuncheat de bună voie.


Hristos a-nviat, oameni buni!

689 views0 comments

Recent Posts

See All