• Mihaela Călin

Dreptul la tăcere


Văd că începem anul 2021 la fel ca oricare alt an. Pandemia nu ne-a făcut nici mai buni, nici mai drepți, nici mai înțelepți.


Discuțiile și părerile sunt absolut savuroase, pentru că în 2021 problema nu mai este că virusul nu există/e făcut în laborator/ vor să ne omoare, ci că vaccinul e fals/ei nu se vaccinează/vor să ne omoare. Și văd că de vreo câteva zile a mai apărut o tabără mică: țin vaccinul numai pentru ei/ de ce nu dau la toată lumea?/ vor să ne omoare.


Să ne înțelegem:


- consider că dreptul la liberă exprimare este esențial între libertățile fundamentale ale omului.

- Consider că orice om are dreptul la o părere

- Consider că libertatea de exprimare nu trebuie să fie îngrădită decât în situații cu totul și cu totul excepționale, când chestiuni extrem de importante sunt periclitate (vezi dreptul lui Trump de a mai incita oamenii pe Twitter)


Deci nu despre asta este vorba!


Ce vreau să spun este că nu te obligă nimeni să te folosești de un drept al tău. Și cred că criteriul cel mai important ca să îți dai seama dacă e cazul să te folosești de un drept sau nu este să verifici (atenție, să verifici!) dacă ai abilitățile necesare.


Dacă vezi că nu știi să scrii, de ce te încăpățânezi să scrii? Și în spațiul public!


Este exact cum e cu baletul, cu cântatul la vioară sau cu gimnastica aerobică de exemplu. Dacă tu știi că nu ai făcut cursuri de balet și nu știi să dansezi deloc, te urci pe scena operei? Nu! Dar te apuci să dansezi balet în parc, în piața publică? Nu! Ei, tot cam așa e și cu părerile. Nu te obligă nimeni să emiți păreri despre lucruri pentru care nu ești deloc pregătit, deci nu te simți obligat să te folosești de dreptul de a le emite.


133 views0 comments

Recent Posts

See All