• Mihaela Călin

Fake News ne fac că dormim mai liniștiți
· Dacă ții apă în gură nu te mai îmbolnăvești de COVID-19 pentru că virusul rămâne doar în gât

· SARS-COV 2 este un virus scăpat din laborator

· Prin această pandemie se dorește uciderea persoanelor vârstnice ca să nu li se mai plătească pensia

· Se folosesc de vaccinul anti-COVID 19 ca să ne implanteze cip-uri. Cu ajutorul acestora și al tehnologiei 5G om fi urmăriți non-stop

· Un TIR cu oameni răpuși de COVID-19 a fost descoperit în București


Acestea sunt doar o picătură din informațiile false, fake news, care au circulat la începutul pandemiei pe site-urile din România și pe rețelele de socializare. Sute de astfel de mituri au fost distribuite masiv în toată lumea, iar românii nu au făcut excepție.


Pentru că una dintre preocupările prioritare ale autorităților a fost aceea de a nu se crea panică în rândul populației globale din caza decretării stării de pandemie și a restricțiilor impuse de aceasta, dezinformarea prin intermediul fake news a fost tratată ca o problemă extrem de serioasă.


Adevărul este că această problemă exista și până acum și era la fel de serioasă, dar acum nu mai era cazul să credem că cei creduli sunt totuși puțini, iar gradul în care aceste știri false își ating scopul este încă discutabil. Acum repercusiunile, dacă erau să apară, erau prea grave ca să nu fie tratate din timp. Așa s-a ajuns și în România să avem site-uri închise din cauza răspândirii de informații false despre pandemie.


Din afară pare că este greu de crezut aceste enormități, unele de-a dreptul ridicole. Dar adevărul este că ele ajung să fie totuși considerate adevărate și susținute de un număr însemnat de persoane pentru că sunt distribuite masiv pe internet, chiar și de cei care de fapt nu au încredere în veridicitatea lor.

Pare un paradox, dar experimentele sociale arată acest fenomen extrem de frecvent: oamenii distribuie pe internet, pe rețelele de socializare, în general, și pe Facebook, în special, foarte multe știri false, deși mărturisesc că ei nu le-au crezut. Fac asta pentru că:

· informația li s-a părut extrem de surprinzătoare, chiar șocantă, dar nu au avut timp să se gândească mai profund la ce scrie acolo, dacă ar putea fi adevărat sau nu.

· Modul în care le-a fost prezentat faptul că există o conspirație mondială prin care oamenilor să le fie implantate cip-uri pentru supraveghere prin această pandemie i-a speriat atât de tare încât sub imperiul acestor emoții au distribuit această informație din dorința de a-i avertiza rapid și pe alții

· Sursa prin care a ajuns la ei (de obicei știrea falsă a fost distribuită de un prieten din lista lor, deci de cele mai multe ori o persoană cunoscută, o persoană de încredere) i-a făcut să nu mai ridice nicio întrebare asupra veridicității acelor informații

· Au văzut informația de atât de multe ori (scrie peste tot pe internet) încât li s-a părut firesc ca ea să fie adevărată, indiferent cât de șocantă ar părea


Acestea sunt doar câteva dintre situațiile în care oamenii de bună credință, care nu și-ar dori niciodată să mintă pe cineva, să inducă panică sau pur și simplu să răspândească informații false ajung să distribuie fake news pe internet. Și multe dintre ele sunt de înțeles, oamenii în general nu dedică foarte mult timp analizei informațiilor pe care le primesc pentru că nu au timp, au vieți cu serviciu, credite la bancă și copii de crescut. Ba ai mult, generațiile de adulți de acum sunt obișnuiți ca informația care ajunge să fie publică să fie deja temeinic documentată de jurnaliști. Internetul însă nu funcționează așa, totul poate ajunge să fie publicat, adevărat sau fals.

Pentru acești oameni recomandarea mea ar fi una singură: e ok să evitați butonul SHARE. Folosiți posibilitatea de a distribui o informație doar după ce v-ați gândit bine la ce scrie acolo și sunteți convinși că este adevărat.

198 views0 comments

Recent Posts

See All