• Mihaela Călin

Oamenii care opresc tancurile

Drama absurdă pe care o trăiește acum poporul ucrainean mă atinge profund. Ca mulți, și eu sunt de 7 zile cu ochii în ecrane și cu inima alături oamenii din țara vecină. Țară despre care aș fi ipocrită să pretind că știu prea multe. Și spun că aș fi ipocrită pentru că nu e vorba despre lipsă de cultură, cât mai mult de interes.


Până acum 7 zile, deși despre aceasta acțiune armată a Rusiei se vorbește din decembrie, vedeam războiul de acum ca pe ceva imposibil și poporul ucrainean - ca pe unul cu care e mai bine să nu ai foarte multe de împărțit. Istorie României față de acest popor, apropierea lor față de Rusia, caracterul lui profund slav nu m-au atras deloc. Ba din contră. Cu toate acestea, după 7 zile de război cu temuții ruși, sunt profund impresionată de oamenii din Ucraina, de bărbații și de femeile de acolo.


Ca mulți dintre ei, nu am crezut o clipă că acest război se va produce. Ca mulți dintre ei, primele rachete le-am resimți ca pe un șoc, era ireal. Dar ei nu au rămas foarte mult în acest șoc. Au pus mâna pe arme. Au pus mâna pe orice putea deveni o armă. Și unde nu au mai avut pe ce pune mâna pentru că bombardamentele au năruit totul în jur, s-au pus pe ei în fața tancurilor.


Oamenii din Kiev, Melitopol, Kupiansk, Konotop, Energodar, Starobilsk și din multe alte localități de care nu am auzit până acum, orașe mici care își duceau viața liniștite, ne arată absurdul acestui război atât de rușinos pentru anul 2022. Tancurile nu mai pot opri oamenii! Granițele nu mai pot închide oamenii! Demnitatea și curajul oamenilor sunt armele timpurilor pe care le trăim!


  1. Oamenii in Melitopol confruntă soldații ruși care le-au ocupat orașul. Le strigă militarilor Ocupanții! Fasciștii! Ucigașii! Soldații ruși trag focuri de mitralieră, oamenii tresar, dar nu pleacă.2. La Melitopol, oamenii au reușit să gonească militarii ruși. Ca să își acopere retragerea, acești trag focuri de mitralieră. Ucrainenii caută săse adăpostească, dar nu fug, nu pleacă!3. Oamenii din Kupiansk s-au revoltat când orașul lor a fost acapart de ruși. Primarul localității a negociat cu rușii de teama bombardamentelor, dar acesta a fost arestat de autoritățile ucrainene și este acuzat de trădare. În filmare, localnicii atacă noile autorități ruse din orașul lor.4. Primarul din Konotop, oraș asediat de mai multe zile de trupele rusești. Orașul apare ca fiind cucerit pe hărți. Oamenii însă opun rezistență, așa cum îi vedeți, cu mâinile goale. Așa că armata rusă le transmite prin primar un ultimatum: dacă nu se predau, o să îi spulbere cu artileria. Vedeți mai jos ce au deccis cetățenii din Konotop:
5. Oficialii ruși sunt dați fară cu înjurături de oamenii din Konotop. Oamenii sunt încercuiți, orașul este asediat, dar ei adună sticle și fac cockteiluri Molotov. Luptă practic cu mâinile goale cu armata Rusiei. Militarii ies printre oameni cu grenade în mâini de teamă că vor fi linșați.6. Oamenii din Energodar, orașul unde locuiesc și angajații centralei nucleare de la Zaporoje, fac baricade în calea armatei ruse.7. Ucrainenii din Starobilsk, înfășurați în steagul Ucrainei și cel al Uniunii Europene se pun în fața blindatelor rusești. Orașul figura ca fiind cucerit de ruși, dar aceasta era de fapt atmosfera de acolo. Militarii trag focuri de mitralieră, dar ucrainenii nu pleacă!


8. La Kiev, femei și bărbați deopotrivă, țin piept armatei ruse de zile întregi așa cum pot: cu arma în mână, cu cockteiluri Molotov sau cu trupurile lor. Și îi invită pe ruși la un FREEDOM COCKTAIL.


Acest război deja are un învingător! SLAVA UKRAINI! HEROIAM SLAVA!

196 views0 comments

Recent Posts

See All